Je kent deze gedachten vast wel:

 • Ze zien me niet
 • Ze begrijpen me niet
 • Ik krijg geen ruimte
 • Ik kan mezelf niet zijn
 • Ze luisteren niet naar me
 • Ze zijn zo traag
 • Ze begrijpen mijn goede bedoelingen niet

Ik zou de volgende tegenvragen willen stellen:

 • (Hoe) laat jij je zien?
 • Begrijp jij de ander?
 • Hoeveel ruimte geef jij de ander?
 • Mag de ander zichzelf zijn?
 • Luister jij werkelijk naar de ander?
 • Hoe traag ben jij in het accepteren van de grenzen van de ander?
 • Heb je wel gecheckt of de ander je iets gevraagd heeft?

Je kunt je vragen stellen bij de ander, een oordeel vellen over reacties op jouw aanwezigheid. Het antwoord zit in de tegenvraag. Daar waar het jou lukt jezelf deze vragen te stellen en in alle eerlijkheid naar jezelf durft te kijken kun jij leren je gedrag aan te passen. Pas dan zal de ander anders op jou gaan reageren.