Searching for Meaning is de titel van een boek van James Webb (2013). Hij is een van de meest invloedrijke psychologen op het gebied van hoogbegaafdheid en de sociale en emotionele behoeften van hoogbegaafde kinderen en volwassenen en auteur van verscheidene boeken.

Dit boek beschrijft de zoektocht naar zingeving die veel hoogbegaafden bezighoudt. Het helpt je  je worsteling te begrijpen en beschrijft verschillende manieren waarop hoogbegaafden proberen om te gaan met hun desillusies. Het geeft ook bruikbare informatie en suggesties om ruimte te kunnen geven aan hoop, geluk, idealen en tevredenheid.

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat het leven als hoogbegaafde eenvoudig is. Maar tegelijkertijd besef ik dat het leven voor veel mensen niet eenvoudig is. Daar waar je jezelf als hoogbegaafde gaat beschouwen als slachtoffer van je gave loop je vast. Net als ieder ander mag je leren omgaan met jezelf en dat wat het leven je te bieden heeft. Daar waar je het gevaar loopt te verdrinken in je emoties en inzichten, helpt het boek van  James Webb je weer met beide voeten op de grond. Het kan je helpen een stap te zetten op weg naar aanvaarding van jezelf en het leven. Ik vind het een aanrader voor iedereen die zichzelf in deze zoektocht herkent.

Graag besluit ik met het gedicht van Helen Keller uit 1902 waarmee James Webb zijn boek ook eindigt.

 

I am only one; but I still am one

I cannot do everything; but I still can do something

And because I cannot do everything

I will not refuse to do something that I can do