Kees, manager van een bedrijf/ organisatie waar hij trots op is. Hij heeft personeel in dienst, fijne mensen met hart voor zijn bedrijf. Alleen met Joke weet hij het niet zo. Ze ziet  problemen waar anderen ze niet zien, wil altijd maar dat zaken veranderen, bemoeit zich met onderwerpen waar ze niet voor is aangenomen. Hij vindt haar lastig. Ook al doet ze het werk waarvoor ze is aangenomen goed, toch denkt hij erover haar bij een volgend functioneringsgesprek te vragen naar haar toekomstplannen. Hij ziet haar liever vertrekken, dat zou een hoop rust geven.

Joke zelf ziet haar positie binnen je bedrijf heel anders. Ze is betrokken, heeft hart voor de zaak en wil niets liever dan de problemen die er zijn oplossen en samen werken aan verbetering en vooruitgang. Maar het lijkt wel alsof niemand haar begrijpt. De baas luistert niet, haar collega’s vinden dat ze zich veel te druk maakt. Het is echter niet voor het eerst dat ze merkt dat zaken die ze een jaar geleden al voorzag uit blijken te komen terwijl ze toen ze het voorspelde, voor gek werd verklaard.

Wat is hier aan de hand? Joke is een hb-er die werkelijk hart heeft  voor haar werk en het bedrijf waarvoor ze werkt. Ze heeft een helicopterview, ziet haarscherp waar het goed gaat en waar situaties voor verbetering vatbaar zijn. Het liefst gaat ze er meteen zelf op af. Ze bedenkt echter nog net op tijd dat ze niet de manager is en legt alles wat ze ziet en graag wil verbeteren bij hem neer. Ze verwacht dat hij enthousiast zal reageren want ook hij wil toch dat zijn bedrijf goed draait en iedereen gemotiveerd aan het werk blijft? Joke vergeet echter, of is zich er niet van bewust, dat haar overzicht en snelle manier van denken voor haar baas niet te volgen zijn. Ze maakt te grote stappen en vergeet af te stemmen of de luisteraar, in dit geval haar baas, haar tempo bij kan benen.

De manager Kees ziet alleen de Joke. Die onrust veroorzaakt. Hij snapt niet waar ze naartoe wil en denkt dat ze handelt uit onvrede. Hij vindt haar manier van communiceren ook onplezierig. Ze raast maar door. Kees krijgt het gevoel dat ze op zijn functie uit is. Maar hij heeft de boel echt wel onder controle en weet prima zelf wat hij met zijn bedrijf wil. Daar heeft hij geen Joke voor nodig! Kees vergeet echter, of is zich er niet van bewust, dat Joke wel degelijk pijnpunten in zijn bedrijf signaleert. Haar voorspellingen zijn al een aantal keren uitgekomen en met de suggesties die zij hem toe aan de hand had gedaan, hadden problemen voorkomen kunnen worden en sterker nog, hadden er zaken een zeer positieve wending kunnen krijgen. Dit zou niet alleen zijn werknemers, maar ook het bedrijf als geheel ten goede zijn gekomen.

Als je als manager een lastpak als Joke in huis hebt kun je jezelf de vraag gaan stellen wat zij kan betekenen voor je bedrijf. Sta je open voor veranderingen en welke veranderingen zouden dat zijn? Sta je Joke toe ook mee te denken over zaken waarvoor ze in eerste instantie niet is aangenomen maar waarbij ze wel degelijk een zeer waardevolle gesprekpartner kan zijn? Durf je haar de kans te geven haar ideeën helder uit te leren leggen? Wil je haar de ruimte geven zich als waardevolle collega op haar eigen creatieve manier invulling te geven aan haar functie waarbij je haar de vrijheid geeft ook buiten haar functieomschrijving mee te denken?

Wanneer het je lukt de Jokes binnen je bedrijf niet langer als last maar als lust te gaan ervaren kun je met elkaar in gesprek gaan over de vorm en de inhoud, wat hebben jullie te leren van en met elkaar? Wat wil je weten? Waar kunnen jullie elkaar bij helpen? Heb je wel de wens samen te gaan werken maar lukt het niet er samen uit te komen? Stel dan bijvoorbeeld een mentor aan die jullie helpt het beste uit elkaar naar boven te halen en samen te gaan werken aan een geweldig bedrijf. Jouw bedrijf, waarin je ieders kwaliteiten, ook die van werknemers als Joke, optimaal benut.