In een discussie werd gesproken over hoogbegaafd en niet succesvol. Succesvol als in hoog opgeleid, prachtige carrière, veel geld. Deelnemers aan de discussie merkten op dat succesvol helemaal niet gelijk hoeft te staan met die hoge opleiding, prachtige carrière en veel geld. Succesvol zijn zit hem in andere dingen.
Toch is dit wel het eerste punt waar iemand die vermoedt dat hij of zij wel eens hoogbegaafd zou kunnen zijn vaak over struikelt. Blijkbaar is het stereotype beeld van de intelligente mens die wel carrière moet maken stevig verankerd in ons denken.
Maar, wat is ‘succesvol zijn’ eigenlijk? Wat maakt dat wij ons als individu succesvol voelen? Als je afhankelijk bent van de mening van anderen zul je die flitsende carrière en het geld na blijven jagen. Hiermee bedoel ik niet dat iedereen met een dergelijke carrière en veel geld dus afhankelijk is van de mening van een ander, even voor de duidelijkheid. Maar, voor een worstelende hoogbegaafde die dit allemaal niet heeft kan dit wel eens het grootste struikelblok zijn. Want, als je alleen maar bedenkt wat je allemaal niet hebt en had kunnen hebben gezien je gezonde stel hersens dan kun je je zeer gemakkelijk een enorme oen voelen. Of, ook erg destructief, anderen de schuld geven van jouw falen. Geen hoge opleiding, mooie carrière, niet het grote geld dus geen succes!
Maar, wat als je ‘succesvol’ nu eens gaat zien als: Dat doen waar je goed in bent. Persoonlijke groei. Niet jaren bij dezelfde baas omdat dit veilig lijkt, maar blijven zoeken naar dat waar je echt gelukkig van wordt. Durven falen en genieten van kleine successen. Weten dat je het allemaal nog niet weet, maar dat je wel steeds dichter bij jezelf komt. Accepteren dat je ook kunt leren van dan wat in het verleden niet gelukt is.
Deze weg vraagt een andere kijk op succes. Deze weg gaat over wie je bent, wat je komt doen, waar je naartoe wilt, wie je wilt zijn. De antwoorden vind je niet in een specifieke opleiding, wel door te leren. Dat leren kan op veel manieren. Bijvoorbeeld in interactie met de ander, werkervaring en de levenslessen die iedereen gaandeweg op zijn bordje krijgt. Leren kun je iedere dag. Leren kun je als je jezelf de vraag durft te stellen wat hetgeen dat zich aandient jou wil vertellen en welke kansen zich voordoen om dichter bij jouw persoonlijke doel te komen.
Succesvol zijn, je mag voor jezelf bepalen wat jij daaronder verstaat. De worstelende hoogbegaafde raad ik de tweede visie aan. Het geeft je de ruimte op zoek te gaan naar een voor jouw succesvol gelukkig leven. Een leven dat precies past bij jou.